Skip to main content

Nieuws

ArcelorMittal huldigt baanbrekend project in voor koolstofafvang en -gebruik

steelanol inhuldiging

ArcelorMittal huldigde op 8 december 2022 in Gent het baanbrekend project in voor koolstofafvang en -gebruik (CCU: Carbon Capture and Utilisation).

Tijdens een evenement in zijn staalfabriek in Gent, België, in aanwezigheid van de premier van België, Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon, leden van de Belgische en Vlaamse regering, vice-president van de Europese Investeringsbank Kris Peeters, Lakshmi Mittal, Executive Chairman van ArcelorMittal en Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe, heeft ArcelorMittal ('de onderneming') met succes zijn vlaggenschipproject voor koolstofafvang en -gebruik (CCU: carbon capture and utilisation) ingehuldigd.

Primeur voor de Europese staalindustrie

Het Steelanol-project van 200 miljoen euro is een primeur voor de Europese staalindustrie. De CCU-fabriek maakt gebruik van geavanceerde koolstofrecyclingtechnologie, ontwikkeld door onze projectpartner LanzaTech, en gebruikt biokatalysatoren om koolstofrijke afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om te zetten in geavanceerde ethanol, die vervolgens kan worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van een verscheidenheid aan chemische producten, waaronder brandstof voor transport, verf, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfum. De geavanceerde ethanol zal door ArcelorMittal en LanzaTech gezamenlijk op de markt worden gebracht onder de merknaam Carbalyst®.

Zodra de productie de volledige capaciteit bereikt, zal de Steelanol-installatie 80 miljoen liter geavanceerde ethanol produceren, bijna de helft van de totale huidige vraag naar geavanceerde ethanol voor het mengen van brandstoffen in België. De jaarlijkse koolstofemissies van de fabriek in Gent zullen met 125.000 ton dalen. Andere partners betrokken bij het Steelanol-project zijn Primetals Technologies en E4tech.

Torero-project

ArcelorMittal Gent zal binnenkort een nieuwe primeur voor de Europese staalindustrie inwijden met het Torero-project, voorzien om in het eerste kwartaal van 2023 operationeel te zijn. Het Torero-project van 35 miljoen euro is bedoeld om duurzame biomassa te verwerken (in eerste instantie in de vorm van afvalhout dat niet voor andere toepassingen kan worden gebruikt) voor gebruik als grondstof in de hoogoven, waardoor er minder fossiele kolen worden gebruikt. Dit project zal de jaarlijkse koolstofuitstoot in Gent met 112.500 ton verminderen. ArcelorMittal Gent wil de komende twee jaar een tweede reactor toevoegen aan zijn Torero-project, waardoor de omvang van het project verdubbelt.

Lees meer...

Steelanol groep 2